WELCOME

http://www.cute-smiley.com

Saturday, November 5, 2011

kita patut bersyukur !

Assalamualaikum ! Hello readers ! ;)

i'm home now sempena cuti Raya Haji . Next week, i'm going to have my Final exam for Year 2 Sem 1. Seriously, takde mood langsung nak study . rasa macam nak bantai jehh jawab nanti. dah la subjek makin susah. haihh ! asek merungut je kan? teruk teruk.

masa breakfast tadi, papa pasang channel Astro Oasis. cerita Laskar Pelangi. this story mengisahkan tentang seorang budak genius yang ta mampu belajar di sekolah sebab faktor kemiskinan. die anak sulung & his parents dah meninggal. die kene jaga adik beradik dia. terpaksa lupakan cita cita demi tanggungjawab terhadap adik adik. betapa susahnya hidup die . ;(


tapi kita , cukup pakai makan & minum, but still malas nak study. dah diberi peluang untuk terus belajar, tapi tak gunakan peluang yang diberikan dengan sebaiknya. mungkin sebab tak pernah merasa hidup susah, jadi tak tahu macam mana perasaan bila tak dapat study . mesti sedih kan? even papa yang tengok cerita tu pon mengalirkan air mata. sebab macamtu lah papa masa kecik. thats y papa taknak anak anak papa ketinggalan dalam pelajaran.

papa nak semua anak papa pandai supaya tak kene pijak ngan orang. cuma, kami terlalu menikut perasaan ingin bergembira rather than belajar. cerita ni sangat memberi impak. saya ta malu untuk mengaku saya menangis tengok cerita ni. betapa susahnya hidup mereka. saya rasa sangat teruk. sebab tak pernah rasa bersyukur atas apa yang dikurniakan oleh-Nya.

papa tidak pernah mengatakan TIDAK & mama tidak pernah menggelengkan kepala untuk apa saja yang saya minta. jadi, saya akan berusaha bersungguh sungguh & dapatkan result yang cemerlang !  Demi papa & mama. saya da banyak menyusahkan papa & mama. ini lah masanya untuk saya senangkan hati mereka. Saya sayang papa & mama saya ! tunggu eika kerja & dapat banyak duit, eika akan bawak papa & mama pergi ke tempat idaman kalian : Abu Dabhi . ;)


A F I Q A H Z A I R I Z A L

2 pencinta coklat:

Nurfarihanim said... [Reply]

hey eiqa. ayah anem gila suka cerita tu! saja bgtahu. hee. Selamat hari raya aildiladha :)

-[miracle]- said... [Reply]

@Nurfarihanim
ahaa maybe dorg teringat zaman kecik2 dulu kott ;)