WELCOME

http://www.cute-smiley.com

Tuesday, March 29, 2011

First day in Hospital Tanjung Karang .

Assalamualaikum ! Hello readers ! :)

28.03.2011, Monday - Kami bangun dan bersiap-siap. Keluar rumah at 6.30 am. berkumpul kat luar rumah, CI jalan kat depan, show us jalan nak g hospital. memang banyak sangat anjing kat sini. Kiri & kanan saya mesti ada orang. Saya akan berdiri di tengah tengah sebab saya takut !! :(

Sampai di hospital, tulis nama dalam buku, letak beg kat dalam almari. then, terus buat hand washing dalam bilik utiliti. then, tengok staff nurse pass report. staff nurse yang kerja malam pass report kat beberapa staff nurse yang kerja pagi. jalan dari satu katil ke katil yang lain. kami pon dengar dgn muka yg blur ! ta paham satu hape pon. juz ikut & dengar & buat buat paham. =="

Then, kami start check vital sign. ade auto set untuk check blood pressure [ BP ]. so, takyah guna manual BP set. just untuk certain pesakit yang takboleh check guna auto BP set saja. lepas check BP, check suhu badan pulak. then, terus chart kat kertas chart tu. student dibahagikan kepada 3 cubical. so, masing masing dapat kerja.

Saya dapat cubical 4. cubical paling banyak pesakit. kami kerja di Ward 2 iaitu Ward perempuan & Kanak kanak. awal pagi, dah buat perineal care. then, buat bed bath. setiap kali CI suruh buat procedure, saya akan jadi orang pertama yang tawarkan diri untuk buat. biasalah, first day kan. mesti semangat. haha. :D

then, sembang sembang dengan pesakit. ada pesakit yang boleh beri kerjasama & ade jugak yang mengada ngada taknak bantu langsung. so, kena gunakan sepenuh tenaga untuk mandikan pesakit. penat & berpeluh peluh !!

ada pesakit yang dah takde kaki sebab diabetic mellitus. ada yang ada bed sore tahap melampau. & saya dapat bantu staff nurse buat dressing tadi. then, staff nurse tu ajak saya pergi ambil ubat kat pharmacy lab. walaweyhH! seronok plak berjalan jalan. :D

mereka semua busy tengok doctor. hemsem katanya. err, bolehlah. haha. hemsem lagi taylor lautner & Bruno Mars saya. hehe.jaga cubical 4, memang tak dapat rehat. jalan sana sini, ambik barang. sangat busy. setakat cuci kencing berak, dah jadi biasa even first time. rasa jijik takde langsung. tatao pahal. macam dah biasa jepp. Alhamdulillah. :)

around 2pm, kami keluar sebab ade talk. sepatutnya habis kerja kol 3pm. then, kami g kat dewan apentah. dengar talk pasal infection control. around 3.30pm, kami pulang ! sampai di rumah, terus tido tanpa sempat tukar baju. around 6pm, bangun. basuh uniform. penat. =="

time makan, jangan cerita la camne waktu makan kami. asek teringat je. tapi, buat buat ta hengat je. padahal, masing masing dah nak muntah. tapi, malas lah nak pike. dah la rehat setengah jam. dari pukul 7 pagi sampai 3 petang. apepon, itu semua enjoy walaupun memenatkan & pesakit yang banyak karenah.

around 8.45 pm, CI suruh turun & belajar. CI pantau dari atas. malangnya, kami ta belajar malah kami sibuk bersembang & bergelak ketawa. 2 - 3 kali jugak la CI turun & marah kami. memula, ketawa cover. then, bantai gelak guling guling. sepatutnya kene masuk bilik 10.30pm. tapi, 10.20 kami da masuk bilik. then, terus tutup pintu & lampu. masa untuk tidur ! :D

Pesanan : Saya buat diari di Tanjung Karang untuk beri gambaran kepada teman teman yang tak dapat g posting & untuk kenangan saya sendiri. kalau tamahu baca, boleh tekan pangkah kat atas. Terima Kasih.



A F I Q A H Z A I R I Z A L

7 pencinta coklat:

Nasriq said... [Reply]

hoho... macam bergembira dan menikmati praktikal jea bunyi nya...

wahida said... [Reply]

wow!! zaman praktikal paling best...grab sebyk ilmu yg ada kat sepital tu tau!!

jaga diri bebaik...

puteraduyong said... [Reply]

slamat berpraktikal ye...timba pengalaman sebanyaknya... :)

Hayati Hamzah said... [Reply]

owh sy nak praktikal lg 6 bulan T___T takotnya!

Anonymous said... [Reply]

Sye pula akn kesana sab2 nie .
Awk cllge mne ye .

Anonymous said... [Reply]

Sye pula akn kesana sab2 nie .
Awk cllge mne ye .

-[miracle]- said... [Reply]

@AnonymousSEGi College kota Damansara :)